antika4 3

Област српског Подунавља улази у интересну сферу Римског царства крајем I века п.н.е. Геостратешки разлози доводе до изградње прве утврђене границе на Дунаву - Лимеса. На простору од ушћа Мораве до доњомезијске границе лежали су легијски логори и градска насеља: Margum (Дубравица), Viminacium (Костолац), као и већи број мањих утврђења и насеља: Lederata (Рам), Pincum (Велико Градисте), Cuppae (Голубац), а јужно се налазио Mansio Municipium (Калиште) и Iovis Pagus (Велико Лаоле). Најзначајнији војно-политички и економски пункт, највеће градско насеље и центар провинције Горње Мезије (Moesia Superior), био је Виминацијум.

Виминацијум (Viminacium) је настао средином I века н.е. као логор легије VII Claudiae. Виминацијум је све до краја Царства имао, често, пресудну улогу у догађајима значајним по његов опстанак. Такав положај је и озваничен додељивањем статуса муниципијума, под Хадријаном 117. године, и колоније, 239. године под Гордијаном III, када добија и право ковања свог локалног новца. За време династије Севера, Виминацијум је доживео свој највећи економски и културни просперитет. У другој половини III века, Виминацијум је био центар војно-политичких збивања у Царству, која обележавају претендентске борбе, где битну улогу игра легија VII Claudiae.

Маргум (Margum) је римски град који се налазио на десној обали Велике Мораве, у близини њеног ушћа у Дунав. Налази се у атару села Дубравица. Крајем I века овде је подигнут војни логор у коме се неко време налазила легија IV Flavia. Од насеља око логора, највероватније је у доба Марка Аурелија настао муниципијум, чији је назив гласио Municipium Aurelium Augustum Margum. У граду су се налазили делови домаће милиције и делови дунавске флоте. 441. године град су освојили и разорили Хуни. Од налаза се издвајају: мермерна глава императора Каринуса, римски скиптар, бронзана скулптура дечака са лампом и др.

Ледерата (Lederata) је римско утврђење настало на платоу изнад десне обале Дунава код Рама. Утврђење је настало крајем 1. или почетком 2. века, у току припрема за Трајанов први рат са Дачанима. На том месту је био постављен понтонски мост, који је приказан и на трајановом стубу, преко кога је Трајан са својом војском прешао Дунав 101. године. У утврђењу је био стациониран део легије VII Claudie. Од налаза требало би издвојити мермерну скулптуру богиње Викторије и натпис уклесан у стену посвећен богу Јупитеру.

Пинкум (Pincum) је римско насеље које је лежало на ушћу Пека у Дунав, на месту данашњег Великог Градишта. У утврђењу , подигнутом у II веку, био је стациониран део легије VII Claudiae. Утврђење је страдало у најезди Хуна 441. године, а обновљено је у време Јустинијана.

Купе (Cupae) су римска станица на дунавском путу, која се налазила на високој дунавској тераси код Голупца. На узвишењу изнад Голупца видљиви су остаци већег кастела. Касније су овде стационирани делови легије IV Flaviae. Налажене су опеке са жигом LEG(io) IIII F(lavia) F(elix) CUPP(is).

У оквиру античке поставке изложени су предмети који потичу са горе наведених античких локалитета у Браничевском округу. Многи предмети су европски и светски раритети : мермерни саркофаг са гирландама, грб Виминацијума, каламус (писаљка од кости), портрет императора Каринуса и др.