Објекат у Немањиној 33, познат као Кућа Добрњчевих, изграђен је 1995. године, на месту куће Арсенија Добрњца. Ова кућа представља балкански тип градске куће засноване на оријенталним узорима. 1997. године основан је Фонд Петар Добрњац, а касније објекат мења име у Кућа Добрњчевих. 

Кућа носи име по познатом војводи из I српског устанака, Петру Добрњцу. Народном музеју у Пожаревцу објекат је припао 2002. године и од тада се у њему налази музејска поставка.

У ,,Кући Добрњчевих'' постављена је изложба ,,Култура становања у Пожаревцу у XIX и првој половини XX века'' - приказан је ентеријер српске куће која прати развој становања у Пожаревцу у XIX веку све до почетка наредног столећа. Кроз архитектуру, етнолошке предмете, ликовну и примењену уметност може се сагледати живот пожаревачке грађанске куће из наведеног периода.

На овој изложбеној поставци представљени су примери из етнологије и примењене уметности који су се налазили у домовима имућнијих Пожаревљана, припадника грађанског слоја Србије из XIX и почетка XX века.


 

ФОТО ГАЛЕРИЈА