ЛАПИДАРИЈУМ

Лапидаријум

Лапидаријум, смештен у дворишту Музеја, обухвата површину од око 450м2 и  саставни је део Античке збирке Народног музеја  Пожаревац.  Споменици су изложени на отвореном, распоређени у неколико група у дворишту музеја. Већина споменика се налази у предњем дворишту, док је 11 споменика смештено иза музејске зграде. Језгро данашњег лапидаријума сачињавају споменици који су прикупљани од 1947. године, и углавном представљају случајне налазе са територије Браничева, а њихов највећи број потиче  из Виминацијума.

Togatus, II век

                  Viminacium, Чаир

                  мермер

                  димензије: 150х 75 х 82цм

Togatus, II век

                  Viminacium, Чаир

                  мермер

                  димензије: 150х 75 х 82цм

У Лапидаријуму је изложено преко 100 камених споменика,  које можемо сврстати у следеће категорије: архитектонска пластика, капители, стубови, надгробни, вотивни и епиграфски споменици,  саркофази и монументална скулптура. Лепотом и монументалношћу издвајају се проконески саркофаг са гирландама, стеле архитетонског типа и мермерна скулптура Тогатуса. Не мали број споменика који због важности и димензија не могу бити изложени у лапидаријуму,  налази се у оквиру сталне поставке или су смештени у депо античке збирке. Изложени споменици су различитог карактера и димензија. Хронолошки се могу сместити у период од 1. до 4. века.

Проконески саркофаг са гирландама, крај II, почетак  III века

                  Дрмно (Из старог Гимназијског музеја)

                  мермер

                  димензије: 180 х 256 х 126цм

Проконески саркофаг са гирландама, крај II, почетак  III века

                  Дрмно (Из старог Гимназијског музеја)

                  мермер

                  димензије: 180 х 256 х 126цм

Споменици изложени у лапидаријуму пожаревачког музеја, богати су фигуралним представама израђеним у дубоком и плитком рељефу. Приказане су сцене са различитим иконографским садржајима (божанства, генији, митолошке сцене, оружје, Трачки коњаник, Атис, вегетабилни орнаменти, портрети покојника, посуђе, различите животиње). Такође су видљиви и различити утицаји, као што су италски, хеленистички, малоазијски, на виминацијумски клесарски центар, који има изузетно богату продукцију. Препознају се и утицају панонских радионица. Споменици су израђени како од локалног кречњака, тако и од квалитетног импотрованог мермера из Похорја и са острва Мармарис.

Народни музеј Пожаревац

Радно време:

Понедељак – петак: 

7:30 – 20:00

Субота

8:00 – 14:00

недеља нерадан дан