ETNO PARK TULBA

U okviru Narodnog muzeja Požarevac, formiran je 1972. godine, etno-park na brdu Tulba sa ciljem da se na jednom mestu prikažu tradicionalne vrednosti narodne arhitekture Braničevskog okruga. Objekti postavljeni u etno-parku su autentični, preneti sa matične lokacije i pretstavljaju tipične oblike narodnog graditeljstva oblasti iz koje potiču. 

U etno-parku se nalaze dve kuće iz oblasti Mlave i ambar iz Pomoravlja. Oblast Mlave obuhvata srednji tok reke Mlave. To je brdsko-planinski predeo, bogat šumama. Zato je drvena grada bila osnovni konstruktivni element u izgradnji kuća i privrednih objekata. Postavljanjem dvodelne i četvorodelne kuće naznačene su faze razvoja stambene arhitekture u prostornom i funkcionalnom pogledu. Zbog konfiguracije terena, kuće su ispod jednog dela imale podrum.

Dodavanjem drugih prostorija (sobe, ostave ili ćilera), a naročito trema, kuća brvnara u oblasti Mlave doživela je svoj puni razvojni oblik. Trem je osim funkcije proširenja prostora van kuće, imao i estetsku ulogu koja daje karakterističan pečat spoljašnjem izgledu kuće.Tako je ravnoteža između funkcije, konstrukcije i oblika kuće u punoj meri došla do izražaja. Na prostorni razvoj kuće uticali su društveno-ekonomski činioci, odnosno, materijalno stanje i struktura porodice.

Nosilac progresa u evoluciji narodnog graditeljstva je, upravo, stambena zgrada, kuća. Za razliku od kuće, podložne promenama, privredne zgrade duže zadržavaju svoju konstrukciju i izgled i ostaju u funkciji pored novih stambenih objekata. Takav primer predstavlja ambar iz Pomoravlja. Autentični objekti postavljeni u etno-parku ukazuju na vrednost narodnog graditeljstva druge polovine 19. veka koje je nastala spontano, pod uticajem prirodne sredine i društveno-ekonomskih prilika tog vremena, sa istančanim osećajem za sklad i oblik prilagođen potrebama i meri čoveka.

Etno-Park Tulba

Radno vreme:

Ponedeljak – petak: 

7:30 – 14:00

Subota i nedelja neradni dan