ШАТОР ПОЖАРЕВАЧКОГ МИРА

У Пожаревцу је  2004. године у непосредној близини места где је потписан Пожаревачки мир на брду Тулба постављено спомен обележје од камених блокова тешких више од 15 тона са циљем да се чува успомена на овај важан историјски догађај.

Тада је основана Фондација „Пожаревачки мир“ и захваљујући Фондацији у Пожаревцу је 21. јула 2010. године на брду Тулба, а на годишњицу овог догађаја постављена реплика царског шатора која представља веродостојни приказ овог историјског догађаја везаног за наш крај. Стална изложбена поставка са експонатима у царском шатору постављена је 27. априла 2012. године. Фондација је угашена 2014. године и тада је шатор Пожаревачког мира припао Народном музеју у Пожаревцу.

На поставци се налазе лутке маскиране лутке, одевене у духу епохе XVIII века, које седе за преговарачким столом пуним документима. Цела та сцена за има циљ да дочара драматичност исцрпних преговора који су трајали од 5. јуна до 21. јула 1718. године када је потписан Пожаревачки мир између Турске империје с’једне стране, и Аустро-угарске и Млетачке републике са друге.

Више о Пожаревачком миру на:  www.pozarevackimir.rs

Оригинални предмети – карте, медаље исковане поводом Пожаревачког мира, као и књиге, чувају се у Народном музеју Пожаревац.

Шатор Пожаревачког мира

Радно време:

Понедељак – петак: 8:00 – 14:00

Субота и недеља нерадни дани